NGF Medlemsbrev 7/2023

Til alle medlemmer,

Videreutdanningskomiteen søker nytt medlem
Som medlem i NGFs Videreutdanningskomité (VUK) vil du bli en aktiv bidragsyter med å arrangere temadag/seminarer for bransjen. Her vil du få anledning til å påvirke tema og innhold, i tillegg vil du få anledning til å komme i kontakt med mange av NGFs medlemmer. Vårt mål er å sørge for at bransjen holder seg oppdatert på både teoretiske og praktiske aspekter ved faget. Det arrangeres møter omtrentlig én gang i kvartalet, møtene foregår stort sett digitalt. I tillegg tilkommer arbeidsoppgaver med å arrangere temadagene/ seminarer som VUK står ansvarlig for.

Det ønskes å utvide komitéen med ett ekstra medlem, fra fire til fem.  Alle som ønsker å bidra oppfordres til å søke. Da komitéen består av medlemmer med erfaring fra rådgiver/ byggherre vil kunnskap fra utførende entreprenører være spesielt nyttig.

En uformell søknad sendes direkte til Christofer: christofer.klevsjo@norconsult.com. Om det skulle være noen spørsmål er det bare å ta kontakt.

Kurs i praktisk grunnboring høsten 2023
NGF Grunnundersøkelseskomiteen arrangerer kurs i praktisk grunnboring høsten 2023. Nå er informasjonssiden for høstens kurs ferdigstilt og det er åpnet for påmelding. Kurset vil bli arrangert i Trondheim i september, og vil vare i to dager. Kurset vil være tilsvarende som det som ble avholdt på Gardermoen i 2022.

Kurset tar sikte på en grundig gjennomgang av de mest vanlige grunnundersøkelsene, inkludert praktiske demonstrasjoner i felt. Dette skal gi deltakerne en grundig forståelse av metodene, både med hensyn til forberedelser, praktisk utførelse og konsekvenser av avvik fra standardiserte prosedyrer. Kurset vil også inkludere praktiske og formelle forhold rundt borevirksomheten, så som bestemmelser i Maskinforskriften, HMS med ergonomi, datainnsamling og vedlikehold av utstyr.

Kurset retter seg mot både grunnborere, feltingeniører, feltkoordinater og andre med interesse for geoteknisk feltarbeid. Det stilles ikke krav til spesielle forkunnskaper, men erfaring med geoteknisk feltarbeid vil være en fordel. Seminaret gjennomføres som en blanding av gjennomgang av stoff i plenum, samt gruppevis demonstrasjoner og øvinger i felt.

Link til mer informasjon, program og påmelding finnes her: https://grunnborerskolen2023.mmevent.no/hjem

Innspill til NGFs komite for geodynamikk og vibrasjoner angående sprengningsarbeider nær områder med kvikkleire/sprøbruddmateriale
NGF gjennom sin komite for geodynamikk og vibrasjoner bidrar inn i arbeidet med å etablere grunnlag for revisjon av NS 8141-3:2014 Vibrasjoner og støt — Veiledende grenseverdier for bygge- og anleggsvirksomhet, bergverk og trafikk — Del 3: Virkning av vibrasjoner fra sprengning på utløsning av skred i kvikkleire.

Det er fortsatt begrenset med forståelse av mekanismene som kan trigge et skred ved sprengning. Som utgangspunkt legger komiteen til grunn at det er viktig å måle vibrasjoner nede i kvikkleiren nærmest sprengningslokasjonen og de steder i skråningen som er mest kritiske med tanke på skråningsstabilitet. Overvåking av vibrasjoner kan gjerne kombineres med hyppig poretrykksmåling (hvert minutt/hvert 10 minutt).

I den forbindelse håper komiteen at NGFs medlemmer har mulighet til å svare på denne undersøkelsen: https://forms.office.com/e/BY6NP5F5wQ

Geoteknisk Forum Trondheim etterlyser alle pensjonistmedlemmer
De fleste av dere er forsvunnet ut av medlemsregisteret vårt, og har derfor ikke fått medlemsinformasjon fra GFT over lengre tid. Årsaken er en administrativ feil. Dette er sterkt beklagelig, og nå ønsker GTF dere tilbake som medlemmer for å kunne tilby faglig og sosial kontakt. Til glede for mange, både yngre og eldre. Registrering gjøres til styret.gft@gmail.com. NB! Pensjonistmedlemsskapet er gratis.

Supplerende informasjon her.

Åpent for abstracts til NGM2024
Det er nå åpent for innsending av abstracts til NGM2024. NGM2024 arrangeres i Göteborg 18. – 20. september 2024. Se nettsiden www.ngm2024.se for mer informasjon.

Foreløpig program for NGF-arrangementer i 2023
14. september: Yngres dag (Oslo og digitalt)
16.-17. oktober: Kurs i byggegropssikring og støttekonstruksjoner (Gardemoen)
1. november: Temadag om grunnforsterkning (Trondheim og digitalt)
24. november: Geoteknikkdagen (Oslo)

Samtlige arrangementer er lagt inn i kalenderen, og de ulike arrangementssidene vil bli oppdatert med relevant informasjon når arrangementene nærmer seg.

Med vennlig hilsen,

Christian Strømme Ofstad
Sekretær
Norsk Geoteknisk Forening

Postadresse:
P.b. 3930 Ullevål Stadion,
N-0806 Oslo

Telefon: (+47) 22 02 30 00
E-post: ngf@ngi.no

Bankkonto:
DNB – 7082.05.20724