Norsk Geoteknisk Forening

Grunnundersøkelses-komitéen

Formål

  • Overvåke utviklingen innen geotekniske felt- og laboratorieundersøkelser nasjonalt og internasjonalt
  • Utvikle og revidere retningslinjer for feltundersøkelser (NGF Meldinger)
  • Arrangere møter og seminarer innen tema med relevans og interesse for medlemmene i NGF
  • Være en pådriver for kvalitets- og utviklingsarbeid innenfor området
  • Fungere som speilgruppe i standardiseringssaker innen feltundersøkelser
  • Samarbeide med andre NGF komiteer i saker av felles interesse
  • Være NGFs organ for Nordisk samarbeid innen feltundersøkelser

Kontaktinformasjon

Invitasjon til deltagelse i ringtestprogram for laboratorier – påmeldingsfrist 01.10.2023

Det inviteres til ringtestingsprogram for norske geotekniske laboratorier.

Link til fullstendig invitasjon ligger HER. Link til skjema ligger HER.

Ringtestingsprogrammet vil gi laboratoriene en god mulighet til å evaluere, kvalitetssikre og eventuelt forbedre laboratorieprosedyrene. Det vil også bidra til å øke nøyaktigheten og kvaliteten til geotekniske laboratorier i Norge.

Ringtestprogrammet har som mål å samle geotekniske laboratorier fra hele Norge for å utføre testing på utvalgte prøver. Deltakelse gir muligheten til å sammenligne deres testresultater med andre laboratorier, identifisere eventuelle avvik og forbedre metoder. I tillegg til å bidra til mer kommunikasjon og samarbeid mellom laboratoriene.

Deltakelse fra flest mulige laboratorier i Norge vil heve kvaliteten på de geotekniske laboratoriene i Norge.

Seminar i praktisk grunnboring, Trondheim 2023

Grunnundersøkelseskomiteen gjennomførte seminar i praktisk grunnboring i Trondheim, 4-7 september. Kurset ble gjennomført i to runder, som hver bestod av en dag med teori og en dag i felt, på NTGS forsøksfelt på Tiller.

Takk til alle deltakere som bidro til å gjøre dette til ett godt og lærerikt treff, med diskusjoner og hyggelige samtaler – på tverrs av firmaer! Takk til foredragsholdere og boroperatører som delte av sin kunnskap og erfaring, og til leverandører som bidro til å gjøre feltdagene enda bedre, med forfriskninger og samtaler rundt utstyr! Takk også til NTGS! 

Bilder fra kurset ligger i bildekarusellen nedenfor.

Pågående aktiviteter og planer for 2023

Grunnundersøkelseskomiteen arbeider med å revidere NGF Melding 2, Symboler og definisjoner i geoteknikk – Identifisering og klassifisering av jord.

I forbindelse med den nye sertifiseringsordningen for boroperatører ser det ut til å ha blitt et økt fokus på behov for opplæring, kurs og seminarer. Grunnundersøkelseskomiteen gjennomførte et seminar i praktisk grunnboring på Gardermoen, september 2022. Seminaret var fulltegnet, og komiteen opplever stor pågang og etterspørsel etter nytt seminar. Komiteen planlegger derfor å avholde nytt seminar i praktisk grunnboring, høsten 2023. Kurset vil være tilnærmet identisk som kurset på Gardermoen, men lokasjonen antas å bli i Trondheim.

Komiteen er klar over at det ikke finnes tilbud for kurs eller seminarer for laboranter innenfor geotekniske laboratorieundersøkelser. Komiteen vil derfor vurdere om det skal gjennomføres kurs eller seminarer som er rettet mot laboratorieansatte. Dette vil i så fall skje i samarbeid med relevante aktører.

Komiteen fortsetter sitt samarbeid med Standard Norges felt- og laboratoriekomite, og fungerer som speilgruppe i forbindelse med oppfølging av europeiske/internasjonale standarder.

Bilder

Årsberetning

2022

Sammensetning

Medlem Firma/institusjon Funksjon
Magne Bonsaksen (2015) ERA Geo (Molde) Leder
Amund Augland (2015) Geovita (Oslo) Sekretær
Kristoffer Kåsin (2014) NGI (Oslo) Medlem
Anders Gylland (2015) Multiconsult (Trondheim) Medlem
Per Arne Wangen (2016) Dr. Tech Olav Olsen (Trondheim) Medlem
Robert Handberg (2016) GeoSafe (Trondheim) Medlem
Sigurdur Mãr Valsson (2019) Statens vegvesen (Molde) Medlem
Simon O’Rawe (2020) Multiconsult (Oslo) Medlem
Knut-Johan Kjelstad (2020) Norconsult (Molde) Medlem
Vegard Setså (2022) Statens vegvesen (Fauske) Medlem (nytt medlem fra K1)
André Bakken (2022) Sweco (Lillehammer) Medlem (nytt medlem fra K4)

Aktiviteter

Komiteen har hatt fire møter. Tre av møtene har vært gjennomført som videokonferanser, og ett av møtene har vært gjennomført med fysisk oppmøte. Komiteen har fått lynkurs i EDB og administrerer nå, i likhet med øvrige NGF-underkomiteer, sin egen nettside.

Grunnundersøkelseskomiteen gjennomførte et seminar i praktisk grunnboring på Gardermoen, september 2022. Kurset ble gjennomført i to bolker av to dager. En dag med gjennomgang av teori og faglig innhold, og en dag med feltarbeid og gjennomgang av relevante bormetoder. Seminaret var fulltegnet (2 x 30 personer), og komiteen opplever stor pågang og etterspørsel etter nytt seminar.

Videre arbeidet komiteen med revisjon av NGF Melding 2, Symboler og definisjoner i geoteknikk – Identifisering og klassifisering av jord. Revisjonsarbeidene gjennomføres av en egen arbeidskomite, nedsatt av Grunnundersøkelseskomiteen.

Komiteen samarbeider med Standard Norges felt- og laboratoriekomite, og fungerer som speilgruppe i forbindelse med oppfølging av europeiske/internasjonale standarder.

Sammensetning

Medlem Firma/institusjon Funksjon
Magne Bonsaksen (2015) ERA Geo (Molde) Leder
Amund Augland (2015) Geovita (Oslo) Sekretær
Kristoffer Kåsin (2014) NGI (Oslo) Medlem
Anders Gylland (2015) Multiconsult (Trondheim) Medlem
Per Arne Wangen (2016) Dr. Tech Olav Olsen (Trondheim) Medlem
Sigurdur Mãr Valsson (2019) Statens vegvesen (Molde) Medlem
Simon O’Rawe (2020) Multiconsult (Oslo) Medlem
Arild Køhl (2020) Statens vegvesen Medlem (Inntil K4,2021)
Knut-Johan Kjelstad (2020) Norconsult Medlem

Aktiviteter

2021 var nok et annerledes år, også for Grunnundersøkelseskomiteen. Alle komitemøter er gjennomført som planlagt, men som videokonferanse.

Komiteen har initiert oppstart revisjon av NGF Melding 2, Symboler og definisjoner i geoteknikk – Identifisering og klassifisering av jord.

Sertifiseringsordningen for boroperatører iht. NS8020 er oppe og går etter noen oppstartsutfordringer. Det er DNV som organiserer og gjennomfører sertifiseringen, etter tilrettelegging fra Grunnundersøkelseskomiteen.

Komiteen samarbeider med Standard Norges felt- og laboratoriekomite, og fungerer som speilgruppe i forbindelse med oppfølging av europeiske/internasjonale standarder, samt arbeidet med sertifiseringsordning i henhold til ny norsk standard for krav til utførelse av geotekniske feltundersøkelser (NS8020).

Komiteen har startet opp planlegging av nytt kurs/seminarer i praktisk grunnboring, sensommer/høst 2022. Kurset er planlagt avholdt i Oslo-området, etter samme mal som tidligere kurs i praktisk grunnboring (Drammen 2016 og Trondheim 2017). Kurset er planlagt å pågå over to dager, én dag med teori og én dag med feltarbeid.

Sammensetning

Medlem Firma/institusjon Funksjon
Magne Bonsaksen (2015) ERA Geo (Molde) Leder
Amund Augland (2015) Geovita (Oslo) Sekretær
Kristoffer Kåsin (2014) NGI (Oslo) Medlem
Anders Gylland (2015) Multiconsult (Trondheim) Medlem
Per Arne Wangen (2016) Dr. Tech Olav Olsen (Trondheim) Medlem
Sigurdur Mãr Valsson (2019) Statens vegvesen (Molde) Medlem
Simon O’Rawe (2020) Multiconsult (Oslo) Medlem
Arild Køhl (2020) Statens vegvesen Medlem
Knut-Johan Kjelstad (2020) Norconsult Medlem

Aktiviteter

2020 var et annerledes år, også for Grunnundersøkelseskomitéen. Alle komitémøter er gjennomført som planlagt, men som videokonferanse.

Grunnundersøkelseskomitéen har i 2020 ferdigstilt revisjonen av NGF Melding 10, Beskrivelsestekster og mengdelister. Det var mange innspill til høringsutgaven og mange engasjerte firma/aktører. Komitéen valgte derfor å svare ut alle mottatte kommentarer. Sammenstilt kommentarark med tilbakemeldinger ble sendt ut til NGFs medlemmer sammen med informasjon om publiseringen av revidert NGF-melding.

Komitéen har initiert oppstart revisjon av NGF Melding 2, Symboler og definisjoner i geoteknikk – Identifisering og klassifisering av jord.

Sertifiseringsordningen for boroperatører iht. NS8020 er oppe og går etter noen oppstartsutfordringer. Det er DNV som organiserer og gjennomfører sertifiseringen, etter tilrettelegging fra Grunnundersøkelseskomitéen.

Komitéen samarbeider med Standard Norges felt- og laboratoriekomite, og fungerer som speilgruppe i forbindelse med oppfølging av europeiske/internasjonale standarder, samt arbeidet med sertifiseringsordning i henhold til ny norsk standard for krav til utførelse av geotekniske feltundersøkelser (NS8020).

Komitéen har avventet planlegging av nye kurs/seminarer som følge av usikkerhet rundt mulighet til å gjennomføre samlinger.

Aktiviteter

Grunnundersøkelseskomitéen har i 2019 arbeidet med revisjon av Melding 10 Mengdeliste og Melding 12 Detektering av kvikkleire.

Komitéen samarbeider også med Standard Norges felt- og laboratoriekomite, og fungerer som speilgruppe i forbindelse med oppfølging av europeiske/internasjonale standarder, samt arbeidet med sertifiseringsordning i henhold til ny norsk standard for krav til utførelse av geotekniske feltundersøkelser (NS8020).

Det er avklart at Grunnundersøkelseskomitéen tar over arbeidet med å gjennomføre Grunnborerskolen, som tidligere har blitt gjennomført av Statens vegvesen. Kurset ble avholdt i 2019.

I september 2019 ble det avholdt Nordisk møte i Grunnundersøkelseskomitéene på Island. Fra Norge deltok Magne og Amund.